Publicēts

Kāpēc D vitamīns ziemai jāuzņem vasarā?

Kamēr gozējamies vasaras saulē, rudens šķiet pavisam tālu. Tāpat arī par D vitamīna lietošanu vasarā domājam mazāk. Bet vai zināji, ka imunitāte jāsāk stiprināt savlaicīgi, lai tā būtu spēcīga, iestājoties rudenim? D vitamīns veicina mūsu imunitāti, un tas ir sevišķi svarīgs rudens un ziemas periodā, kad apkārt plosās elpceļu slimības, piemēram, gripa vai Covid-19.

Svarīgi saprast, ka optimālu D vitamīna līmeni asinīs nav iespējams iegūt uzreiz, tas var aizņemt divus mēnešus un pat ilgāk.

Lai gan šogad vasara ir sevišķi karsta un saulaina, katrs pats sev varam pajautāt, cik stundu ikdienā šādā laikā pavadām ārā tiešos saules staros un bez saules aizsargkrēma. Modernās dzīves modelis mūs stipri piesaista iekštelpām, un iegūt vajadzīgo D vitamīna līmeni asinīs paliek pavisam sarežģīti.

Uzskats, ka vasarā pietiek ar sauli optimāla D vitamīna līmeņa uzturēšanai vismaz Latvijas platuma grādos, ir aplams. Lai ādā sintezētos D vitamīns, saulei jākrīt uz zemi vismaz 50 grādu leņķī pret horizontu, un Latvijas vasarās šādu brīžu ir diezgan maz. Ja vēl joprojām jūti skepsi par D vitamīna lietošanu vasarā, tad zini par Latvijā veikta pētījuma datiem, kur iedzīvotājiem tika noteikts vidējais D vitamīna līmenis asinīs vasaras periodā – tie bija vien 23 ng/ml! Par optimālu D vitamīna līmeni tiek uzskatīts sākot no 45 līdz 55 ng/ml. Tātad vidējais latvietis vasaras laikā netiek pat pusceļā līdz pietiekamam D vitamīna līmenim.

Tā kā ar Latvijas sauli vien nepietiek, lai uzņemtu visu nepieciešamo D vitamīnu un arī uzkrātu rezerves ziemai, tad tas jāuzņem papildus ar uztura bagātinātājiem. Viena no D vitamīna īpašībām ir tāda, ka tā līmeni asinīs nevar paaugstināt uzreiz, tas kāpj pakāpeniski. Tieši šī iemesla dēļ D vitamīna līmenis nesāks strauji pieaugt pēc vienas dienas pludmalē, un arī, D vitamīnu lietojot papildus, jāievēro regularitāte. Ja to sāksi uzņemt vien rudenī, reāls efekts būs sagaidāms pāris mēnešu pēc lietošanas uzsākšanas, kad gripas sezona jau būs sākusies. Šis ir vēl viens iemesls, kāpēc par D vitamīnu būtu jāsāk domāt savlaicīgi – vasarā –, lai paši sevi varētu pasargāt no elpceļu infekcijām jau rudens laikā.

Pētījumi pierādījuši, ka D vitamīna lietošana samazina elpceļu saslimstību risku, bet norāda, ka šādu efektu sasniedz tikai tie, kas to lieto regulāri katru dienu. Speciālisti iesaka D vitamīnu ikdienā lietot pilienu vai kapsulu veidā, kas satur eļļas šķīdumu.

Ģimenēm draudzīgs un efektīvs ir NATEO D vitamīns ar dabiskām sastāvdaļām un īpaši attīrītu eļļu, lai būtu piemērots zīdaiņiem un bērniem, pieaugušajiem un senioriem. Iespējams izvēlēties pilienu, kapsulu un garšīgo želejvitamīnu veidā, lai paceltu D vitamīna līmeni un lai uzturētu esošo līmeni. Visai ģimenei piemērotākā un ekonomiskākā izvēle būs NATEO D pilieni, kur vienā iepakojumā ir līdz pat 250 devām, kas nozīmē, ka D vitamīns pietiks no 6 līdz 8 mēnešiem.


Dr. M. Mukāne, Dr. I. Rasa “Kāds ir D vitamīna līmenis Latvijas iedzīvotājiem?” 2015. g.
George Griffin et al. Vitamin D and COVID-19: evidence and recommendations for supplementation, 2020.