Publicēts

Pavasarī D vitamīna trūkst visvairāk

Nepietiekams D vitamīna  līmenis organismā negatīvi ietekmē imūnsistēmu, tā kļūst vājāka. Bieži pirmās pazīmes, kas liecina par D vitamīna trūkumu, var būt nogurums un nomākts garastāvoklis, īpaši bieži tas novērojams pavasarī, kad pēc garās ziemas visas D vitamīna rezerves ir izsmeltas.

Pētījumu dati Latvijā rāda, ka tieši pavasara mēnešos cilvēkiem ir viszemākais vidējais D vitamīna līmeni asinīs. Periodā līdz maija beigām, D vitamīns neuzkāpj augstāk par ziemas rādītājiem.

Vidējais D vitamīna līmenis Latvijas iedzīvotājiem (2017. gada pētījums)

D vitamīna līmenis asinīs

Kāpēc tā?

Lai arī pavasarī laiks paliek siltāks, dienas garākas, un saulīte uzspīd arvien biežāk un ilgāk, tomēr tas nav pietiekami, lai ādā saules UV staru ietekmē sāktu veidoties D vitamīns. Lai notiktu D vitamīna sintēze, saulei nepieciešams pacelties vismaz 50 grādus virs horizonta – tas ir brīdis, kad ēna paliek īsāka par cilvēka augumu.
Laiks, kad saules UV staru ietekmē ādā veidojas D vitamīns

Pirmā diena, kad saule sasniedz šādu augstumu, ir tikai 8. maijs – un arī tad tikai uz īsu brīdi! Šeit arī ir atbilde uz jautājumu, kāpēc ļoti daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir nepietiekams D vitamīna līmenis – mums vienkārši trūkst iespēju “noķert” saulīti tajā laikā, kad tā ir pietiekami augstu pie debesīm, pie mums šis laiks ir tikai vasarā, un ir ļoti īss!

Ir maldīgs priekšstats, ka ar uzturu var ievērojami uzlabot D vitamīna līmeni – piemēram, lai cilvēks dienā uzņemtu 2000 SV D vitamīna, viņam būtu jāapēd apmēram 1000 grami tunča eļļā, 80 olas vai arī jāizdzer 20 glāzes piena. Un tā katru dienu!

Kādu D vitamīnu izvēlēties, lai atjaunotu trūkstošās rezerves un paceltu savu D vitamīna līmeni?

Tā kā D vitamīns ir no taukos šķīstošo vitamīnu grupas, ieteicams izvēlēties D vitamīna eļļas šķīdumu pilienu vai kapsulu veidā, jo eļļas šķīdumam ir labākā uzsūkšanās un biopieejamība. Šai produktu grupai pieder Nateo D pilieni un Nateo D kapsulas – dabiskas izcelsmes D vitamīns, izšķīdināts īpaši attīrītā saulespuķu eļļā.

 


Izvēlies savu Nateo D vitamīnu!

Nateo D pilieni    Nateo D pilieni Forte

Nateo D kapsulas 2000    Nateo D kapsulas 4000